Szczupak (esox lucius L) Rodzina: szczupakowate (esocidae)

Środowisko: Szczupak żyje w jeziorach wszystkich typów, w rzekach oraz potokach nizinnych i podgórskich, zbiornikach zaporowych a także wodach słonawych (zalew Szczeciński i Wiślany). Najchętniej zamieszkuje zbiorniki z zarośniętym dnem, ponieważ pośród roślinności znajduje dogodne kryjówki.
Środowisko (w skrócie): Jeziora wszystkich typów, zbiorniki zaporowe, rzeki oraz potoki podgórskie i nizinne, wody słonawe.


Morfologia: Tułów szczupaka jest wydłużony, mocno przewężony przed nasadą płetwy ogonowej, głowa z przodu spłaszczona, płetwa grzbietowa przesunięta w tył, aż nad płetwę odbytową. Szczupak pływa i atakuje przeważnie w linii prostej, czasami szerokim łukiem. Przyczyną tego są silnie rozwinięte mięśnie tułowia, niezbędne do przezwyciężenia dużej siły bezwładności ciała. Szczupak potrafi ruszyć do ataku z miejsca, napotyka więc od razu na duży opór wody.

Żerowanie: Po osiągnięciu około 20 mm szczupaki zaczynają odżywiać się innymi rybami. W początkowym okresie szczupak najpierw żywi się larwami płoci, a następnie larwami i narybkiem innych ryb karpiowatych, kolejno przystępujących do rozrodu. Gdy ma 4,5cm, ryby stanowią 50% jego menu, a gdy osiąga 5,5cm są pokarmem zasadniczym.

Rozród: Tarło odbywa wczesną wiosną – w marcu i kwietniu, na zarośniętych płyciznach, starorzeczach i zalanych łąkach. Ikra jest bardzo drobna, jest ona przytwierdzana do roślinności wodnej. Wylęg następuje po 12–15 dniach. Do tarła przystępują już osobniki roczne o długości 30–35 cm, jednak liczba złożonej ikry przez tak młode osobniki jest mała.

Jest bardzo popularną rybą wśród wędkarzy sportowych, którzy łowią ją na przynęty naturalne, potocznie zwane "żywcem" oraz na sztuczne (woblery, rippery, wahadłowe i obrotowe błyski - blachy). Najpopularniejszą metodą połowu szczupaka jest spinning. Wędkarzy podczas połowu szczupaka pospolitego obowiązuje regulamin Polskiego Związku Wędkarskiego.

Mięso szczupaka jest wysoko cenione, szczególnie w Europie Środkowej i Południowej. Nie ma jednak możliwości aby wyporcjować jego mięso tak, aby nie zostało w nim ości.


Szczupak okres ochronny: od 1 stycznia do 30 kwietnia.

Szczupak wymiar ochronny: 50 cm

Szczupak dobowy limit połowu: 2 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, pstrągiem potokowym, sandaczem, brzaną.

Szczupak rekord Polski: 24,10 kg (Wiadomości Wędkarskie), 133 cm – 2003 r. (Wędkarski Świat)

 

 

Comments on Szczupak

Be the first to comment
Please login to comment